برخورد دوگانه با پاک‌سازی نهادها
برخورد دوگانه با پاک‌سازی نهادها
برخورد دوگانه با پاک‌سازی نهادها

برخورد دوگانه با پاک‌سازی نهادها

برخورد دوگانه با پاک‌سازی نهادها
[price] [lowprice] [highprice]

این روزها که صحبت از پاک‌سازی و تعدیل برخی از اساتید دانشگاه‌ها مطرح است، روشنفکران و رفورمیست‌ها در صفحات مجازی خود می‌گویند؛ حکومت در حال تصفیه‌ای نظیر اول انقلاب برآمده و می‌خواهد دانشگاه را از استادان مخالف و منتقد پاک‌سازی کند!

دولت رئیسی به‌عنوان یک دولت اصول‌گرا شناخته می‌شود که البته می‌توان از آن به‌عنوان دولت سهامی از نحله‌های مختلف جریان راست نیز نام برد؛ از محافظه‌کاران سنتی جریان اصول‌گرایی تا جبهۀ پایداری که در عرصه سیاست به‌عنوان جریان تندروی راست‌گرا شناخته می‌شود.

پس از غائلۀ «مهسا امینی» و تحرکات دانشجویان در آن ایام و کنشگری برخی از اساتید در جهت حمایت از جنبش «زن زندگی آزادی»، قابل پیش‌بینی بود که روزهای پرتلاطم‌تری در راه است. اساساً جریان راست سیاسی چه در ایران و چه جهان خیلی اهل بی‌خیال شدن و فراموش‌کردن نیستند؛ بالاخره حالا نوبت دولت و حاکمیت یکپارچه است و به‌قول‌معروف هر های یک هوی دارد!

دولت اصول‌گرا هر چقدر دوآتشه عمل کند هنوز از چپ‌های خط امامی اول انقلاب ده به هیچ عقب است! برویم به سال‌های ابتدای انقلاب که «محمدعلی نجفی»، به‌عنوان وزیر فرهنگ و آموزش عالی، از وضعیت انقلاب‌فرهنگی و تصفیه‌ها خیلی راضی نبود. او در قسمتی از مصاحبۀ خود با هفته‌نامه اطلاعات هفتگی چنین می‌گوید:

«دررابطه با مسئلۀ اول بعد از انقلاب تاکنون تحولاتی لااقل در حد وابستگان ردۀ اول رژیم گذشته و همچنین افرادی که به‌هیچ‌عنوان نمی‌توانستند خودشان را با انقلاب اسلامی تطبیق بدهند انجام‌گرفته و پاک‌سازی‌هایی شده و همین‌طور همراه با روند تکاملی انقلاب و خلوص روزافزونی که انقلاب به دست آورده و تغییراتی هم که در حد جابه‌جایی افراد و تغییر مسئولین رده‌بالا صورت‌گرفته؛ منتهی این یک کار نهایی نخواهد بود و مسلماً باید همراه با جریان انقلابی و اسلامی‌شدن وزارتخانه، لازم است در افراد و مسئولین امر نیز دگرگونی‌های لازم صورت پذیرد؛ اعم از آنهایی که لازم است به‌عنوان بازسازی با آنها برخورد بشود و کسانی که لازم است ارشاد بشوند.» [1] محمدعلی نجفی به تصفیه‌های انجام شده اکتفا نکرده و وعده می‌دهد که باید کارهای نهایی بیشتری انجام شود.

 

 

جناح چپ به‌عنوان مسئولین دهۀ شصت به‌درستی به دنبال تصفیۀ دانشگاه‌ها از عناصر منحرف و طاغوتی ضدانقلاب بودند؛ زیرا دانشگاه محل تربیت نسل جوان و آینده‌ساز یک کشور است و استاد فاسد می‌توانست جوانان زیادی را منحرف نماید و در بزنگاه ضربۀ قابل‌توجهی به پیکره جامعه و حاکمیت وارد سازد، البته آن‌ها صرفاً به تصفیه دانشگاه‌ها که این ایام صحبتش است اکتفا نکرده‌اند و به دنبال پاک‌سازی ادارات و ارتش نیز بودند؛ دراین‌رابطه حجت‌الاسلام «خوئینی‌ها» در مصاحبه‌ای با روزنامه اطلاعات بانوان می‌گوید: «مجلس قبل از هر چیز باید یک طرح جامعی برای تصفیۀ ادارات فکر بکند و در مرحله دوم با ارائه طرح جامع تمام امکانات را برای احیای کشاورزی و دامداری و روستاها بسیج کنیم» [2]

 

 

 از منظر حجت‌الاسلام خوئینی‌ها تصفیه ادارات حتی از احیای کشاورزی مهم‌تر عنوان شده است و وی توصیه‌اش به مجلس این است که این مسئله در اولویت کاری مجلس قرار گیرد که نشان از اهمیت موضوع در آن زمان است.

علی‌رغم اینکه خطر استحالۀ فکری نسل جوان مخصوصاً دانشجویان همواره وجود داشته و جناح چپ در آن زمان به‌درستی به دنبال پاک‌سازی دانشگاه‌ها و ادارات بوده؛ لکن گویا آن زمان تصفیه خوب بوده؛ اما در عصر کنونی تصفیه بد و مورد نکوهش است!

فارغ از این استانداردهای دوگانه‌ای که همواره در دیدگاه جریان چپ دیده می‌شود؛ اصل پاک‌سازی و تصفیه دانشگاه‌ها اصلی عقلایی و مورد قبول جوامع بشری و حاکمیت‌ها است. برای مثال در ایالات متحده آمریکا انتقاد از یهود و صهیونیست در فضای آکادمیک می‌تواند پرهزینه باشد و منجر به اخراج اساتید شود، در سال 2010 مجله این «دیز تایمز» اعلام کرد:

«دان واگنر مدیر مرکز مطالعات خاورمیانۀ دانشگاه نورث پارک و فعال حقوق بشر در امور فلسطین که دارای محبوبیت چشمگیری در میان دانشجویان بود، بعد از 15 سال تدریس به علت بیان دیدگاه‌های صریحش در مورد فلسطین از این دانشگاه اخراج شد.» [3]

یا در سال 2021 روزنامۀ صهیونیستی جروزالم پست نوشت: «یک استاد دانشگاه هاروارد در آمریکا به علت حمایت از فلسطینی‌ها کرسی استادی این دانشگاه را از دست داد.» کورنل وست یک محقق برجسته و فعال ترقی‌خواه در نامه‌ای که روز دوشنبه در توییتر منتشر شد، استعفای خود از دانشگاه هاروارد را اعلام و این دانشگاه را «منحط» توصیف کرد. وی نوشت: «به علت حمایت از فلسطینی‌ها و مخالفت با اسرائیل از حق استادی دائم در دانشگاه هاروارد محروم شده است.» [4]

هیچ حکومتی اجازه نمی‌دهد ارزش‌هایش دچار تزلزل شده و به خطر بیفتد؛ لذا دست به پاک‌سازی و تصفیه زده و به‌زعم خود از آرمان و ایدئولوژی خود دفاع می‌کند، حتی در دموکراسی مورد قبول غربی‌ها یعنی رژیم جعلی صهیونیست نیز این‌گونه تصفیه‌ها صورت می‌گیرد؛ به گزارش خبرگزاری فارس در تاریخ 13/4/1389 از روزنامۀ عبری زبان "یدیعوت آحارونوت"، کلاس درس داروشناسی بالینی پروفسور "یروهام لیویت" در دانشگاه "بن گورین" به‌دلیل انتقاد از روابط همجنس‌بازی تعطیل شد و این استاد دانشگاه از تدریس در دانشگاه برکنار شد. بر اساس این گزارش، این مدرّس دانشگاه در پاسخ به سؤال یکی از دانشجویان مبنی بر حالات روحی فرزندان همجنس‌بازان گفت: «همجنس‌بازی یک مریضی روانی است و اختلالات بسیاری را برای فرزند یک زوج همجنس‌باز به‌بار می‌آورد و مهم‌ترین مشکل فرزند همجنس‌بازان، عدم بهره‌مندی از یک خانواده سالم است.» دانشجویان همجنس‌باز به دلیل عصبانیت از اظهارات این استاد، به مدیریت دانشگاه بن‌گورین شکایت کرده و مسئولین دانشگاه نیز با تعطیلی کلاس درس، لیویت را از تدریس در دانشگاه برکنار کردند. لیویت در مصاحبه با این روزنامه گفت: «برای من برکناری از تدریس در دانشگاه قابل‌پذیرش و قابل‌فهم نیست.» [5]

همة اینها حکایت از آن دارد که جوامع غربی و مدعیان آزادی بیان کوچک‌ترین انتقادات را برخلاف ایده‌ها و ارزش‌های خود برنمی‌تابند و برخوردهای قاطعی می‌کنند که نشان از لزوم و اهمیت حفاظت از مناسبات فرهنگی جامعه را دارد.

 

 

[1] . اطلاعات هفتگی 16/10/1360

[2] . اطلاعات بانوان 21/5/1359

[3] . https://irna.ir/x3pBrj

[4] . https://www.iribnews.ir/00DHPz

 

[5] . https://www.farsnews.ir/news/8904131206%20%20%20%20/%D8%A7%D8%AE%D8%B1%D8%A7%D8%AC-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D8%AF-%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B4%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D8%A8%D9%87-%D8%AF%D9%84%D9%8A%D9%84-%D8%A7%D9%86%D8%AA%D9%82%D8%A7%D8%AF-%D8%A7%D8%B2-%D9%87%D9%85%D8%AC%D9%86%D8%B3%E2%80%8C%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D9%8A-%D8%AF%D8%B1-%D8%B1%DA%98%D9%8A%D9%85%E2%80%8C%D8%B5%D9%87%D9%8A%D9%88%D9%86%D9%8A%D8%B3%D8%AA%D9%8A

 

 

مقالات منتشر شده

پادکست‌های منتشر شده

دیدگاهتان را بنویسید

نظر خود را بنویسید!
برای درج نظر خود درباره برخورد دوگانه با پاک‌سازی نهادها فیلدهای زیر را پر کنید.
نام ایمیل (اختیاری) دیدگاه

دیدگاه کاربران

نظرات کاربران

محتوای مرتبط

Powered by TayaCMS